Donderdag 27 november 2014

‘Werknemers moeten zelf regie krijgen over scholing’

CDA en D66 willen dat werknemers zelf de regie krijgen over hun scholing. Zo zouden ze een persoonlijke spaarpot moeten krijgen om een cursus of opleiding te volgen. Dat stellen de partijen deze week voor in het debat over de begroting van Sociale Zaken.

Voor veel werknemers zit het geld voor scholing in potjes waar je zelf niet bij kunt. Volgens de twee partijen is dat een gemiste kans. Als je bijvoorbeeld je baan dreigt kwijt te raken, of jezelf wilt omscholen naar een andere sector, kun je nu vaak geen aanspraak maken op dat geld.

Voor FNV Bondgenoten is scholing een belangrijk speerpunt. De vakbond zet al jaren in op een ‘leven lang leren’. Werknemers moeten zich blijven ontwikkelen, zodat ze aansluiting blijven vinden op de altijd veranderende arbeidsmarkt.

Ontdekcheque
Om die reden is de vakbond enkele jaren terug het initiatief Winnen met Leren gestart. Werknemers die werkzaam zijn in een van de vier deelnemende branches, de Gemengde- en Speelgoedbranche, de Woonbranche, Tuinbranche en de Mode/Sport/Schoenenbranche, kunnen een Ontdekcheque ter waarde van 750 euro aanvragen. Daarmee kun je een cursus of opleiding volgen die bijdraagt aan de versterking van je positie op de arbeidsmarkt.

Doordat veel werknemers in de deelnemende branches te maken hebben met baanonzekerheid, worden veel cursussen aangevraagd met omscholing als doel. Zo vertelde verkoopmedewerker Maarten dit jaar op onze site dat hij zich met de Ontdekcheque aan het omscholen is tot fitnesstrainer. "Als de Ontdekcheque er niet was geweest, had ik dit nooit kunnen doen", aldus Maarten.

En voor Bijenkorf-medewerkster Petra kwam de Ontdekcheque als geroepen, toen bleek dat haar contract niet werd verlengd. Dankzij het scholingsproject kon Petra een cursus Management, Leidinggeven & Coaching gaan volgen. "Dankzij deze cursus wordt mijn positie op de arbeidsmarkt er alleen maar beter op", aldus Petra.

Politieke maatregelen
Eind vorige maand liet het kabinet al weten het komende jaar veel maatregelen te gaan nemen om volwassenen te stimuleren om te blijven leren. Volgens het kabinet is het hard nodig dat iedereen zich ervan bewust is hoe belangrijk een 'leven lang leren' is. De arbeidsmarkt verandert immers snel, en ook voor werknemers is het belangrijk dat ze alle veranderingen in hun eigen baan kunnen bijbenen. En dat het gemakkelijker wordt om van baan te veranderen of jezelf om te scholen.

Werk je in de handel en wil je ook investeren in jezelf? Vraag dan de Ontdekcheque twv maximaal 750 euro aan en waag jouw sprong in de toekomst!

Deel dit bericht via: